• Grote Trap

  Zaterdagnamiddag had ik in mijn mail gezien dat er een Grote Trap zat in Lebbeke toen was het al te laat om nog te vertrekken maar toen ik zag dat hij er nog zat rond 17u30 besloot ik om zondagmorgen er eens op uit te trekken.Toen ik aankwam wist ik al dat de vogel er nog zat , vele 'vogelaars' waren reeds aanwezig. De Grote Trap werd voor het laatst gezien in Belgie in '87, het is een grote vogel wel 1 meter groot met een gewicht van een 16 kilogram is het de grootst vliegende vogel. Hij komt normaal gezien voor in Oost-Duitsland waar hij wegens het barre winterweer zachtere oorden heeft opgezocht. Je kDSC_6295_filtered.jpgunt de vogel ook tegenkomen in Spanje en Portugal , gisteren rond de middag is hij vertrokken en voorlopig nog niet teruggevonden. De foto is niet van uitstekende kwaliteit omdat de vogel ver zat en we niet dichter wilden gaan om hem niet te verstoren zodat de andere mensen hem ook nog konden bewonderen.

 • Kleine Zwaan

  gisteren nog eens de Kleine Zwanen gaan observeren net over de grens met Nederland, deze vogels fascineren mij enorm, zo'n elegantie. Soms gaat het er wel eens heftig aan toe, wanneer een Kleine Zwaan een goed plekje heeft gevonden om te vertoeven en een andere is daar niet mee akkoord wordt er hevig gediscussieerd, kopjes op en neer en op en neer slaan met de vleugels samen met een trompetterend geluid, het begint met 2 waarbij de partner  en soms de kleintjes komen helpen , af en toe met een flinke uithaal met bek en poten maar meeestal helpt dreigen alleen wel, op de foto zie je dergelijke discussie.

  DSC_5895.JPG

   

 • Roerdomp

  Aan de Roksemput houden zich de laatste dagen een mooi aantal Roerdompen op, er werden er maximaal 12 geteld wat zeer uitzonderlijk is. Het is een moerasvogel, familie van onze Blauwe Reiger. De vogel heeft een schitterende schutkleur wanneer hij zich tussen het riet beweegt waardoor die amper te zien is, bovendien neemt hij bij gevaar de paalhouding aan, kop omhoog , bek in de lucht en meebewegen met het riet. Ik had gisteren het geluk dat een van de exemplaren mooi voor de kijkhut in het riet kwam foerageren een prachtige waarneming van deze mysterieuze vogel. In de paartijd kun je hem beter horen dan zien, zijn roep klinkt als een misthoorn die je zeer ver kunt horen .DSC_5155-1.jpg