• Meeuwen

    gisteren ondanks het slechte grijze weer toch eens weest rondneuzen in de haven van Oostende op zoek naar meeuwen en dan vooral de Geelpootmeeuw en de Pontische meeuw die daar gesignaleerd werden. De eerste heb ik gevonden en van de tweede ben ik helemaal niet zeker. Meeuwen zijn eigenlijk wel mooie vogels alhoewel ze dikwijls verwenst worden  doordat ze vuilniszakken openprikken en s'morgens vroeg nogal lawaaierig kunnen zijn.Door het steeds verder uitbreiden van de haven van Zeebrugge moeten de meeuwen om te broeden op zoek naar andere gelegenheden en beginnen ze zelfs op daken van appartementen en loodsen te wonen. Een idee zou misschien zijn om een eiland voor de kust aan te leggen waar ze kunnen broeden. Aan onze kust tref je vooral Zilvermeeuwen aan, ook de Kleine en de Grote mantelmeeuw,  met de zwarte rug,  komen er voor en voor de kleinere meeuwen is het vooral de Kokmeeuw, met in de zomer zijn chocoladekopje, die je frequent ziet.Gisteren zaten er  een paar geringde exemplaren tussen, ik ga de lettercombinaties eens doorsturen om te weten waar ze geringd zijn en wanneer. Op de foto's zie je de Geelpoot, de Grote mantel, de Zilver 2de winter , de Zilver 1ste winter en een geringde Kleine mantelmeeuw. Nog een kleine oproep aan de mensen: voeder deze vogels niet  want ze worden zo tam dat ze op den duur het voedsel uit je hand zouden nemen en de mensen denken dan dat ze aangevallen worden. DSC_1672.JPGDSC_1671.JPGDSC_1552-001.JPGDSC_1611.JPGDSC_1665.JPG

  • Wasplaatjes

    ik woon niet zover van het kanaal Gent-Brugge, een groot stuk van de bermen is natuurreservaat en heeft een enorme rijkdom aan fauna en flora. Ook nu is het zeker de moeite om er paddenstoelen te zoeken, de meeste mensen zouden die in het bos zoeken maar ook in de bermen kun je heel mooie exWasplaatjes DSC_1005.JPGDSC_1006.JPGemplaren aantreffen. Het gaat hier vooral om de 'orchideeen ' onder de paddenstoelen namelijk de wasplaatjes, je vindt ze in vele kleuren van wit naar rood, oranje en geel. De meest voorkomende is de Zwartwordende wasplaat, die zoals zijn naam zegt verkleurt van oranjerood naar volledig zwart, ook het Papegaaizwammetje die verkleurt van groen naar oranje-geel en het Sneeuwzwammetje komen er voor, voorlopig heb ik nog geen Puntmutswasplaat gevonden, deze is geel en heeft de vorm van een kaboutermutsje.

  • Vriezeganzen

    gisteren een tochtje gemaakt net over de grens met Nederland, de eerste vriezeganzen zijn aangekomen. Het waren vooral Kolganzen, te herkennen aan de zwarte strepen op de borst ( bij de volwassen vogels) en de witte bles boven de bek. Het is een plezier om ze bezig te horen en te zien.  SDSC_0847.JPGDSC_0848_filtered-001.jpgDSC_0884-003.JPGDSC_0917.JPGDSC_0923.JPGDSC_0899-002.jpgDSC_0864.JPGtilletjes aan zullen ook de Kleine rietganzen naar onze streken komen, ik hoop dat er ook heel wat Kleine zwanen afzakken dit jaar want dit zijn één van mijn lievelingssoorten.