• Brouwersdam en Neeltje-Jans

    Gisteren hebben we een uitstap gemaakt naar Nederland, waar we een stuk van de Deltawerken bezocht hebben. Het ging ons vooral om de vele vogels die daar op zee komen overwinteren. We hadden geluk met het weer en konden veel soorten waarnemen waaronder : Rotgans, Middelste zaagbek, IJseend, Zwarte zee-eend, Brilduiker Roodkeel- en Parelduiker waren de voornaamste vogels, we zagen ook een 9-tal Zeehonden zowel de grijze als DSC_9121.JPGDSC_5008.JPGDSC_5000.JPGDSC_5014.JPGDSC_5022.JPGDSC_9150.JPGDSC_5107_filtered.jpgDSC_5056.JPGDSC_9198.JPGDSC_9173.JPGde gewone. Aan te raden is zeker een goede kijker of telescoop mee te nemen want veel vogels zitten behoorlijk ver in zee. Een paar foto's ter illustratie.

  • Kleine Burgemeester

    Sedert een grote week verblijft er dichtbij het afrittencomplex van Middelkerke een heel uitzonderlijke meeuw nl een Kleine Burgemeester. Ik was er al een 2-tal keer heen geweest en had die wel gezien maar nog niet kunnen fotograferen, de eerste keer vloog die net weg en de tweede keer zat die veel te ver. Deze middag dacht ik derde keer is de goede keer en dat klopte vandaag wonderwel. Daar aangekomen kwam die net over de baan gevlogen en zette zich in een weide om wormen te zoeken. Een prachtbeestje vind ik, het is een  tweedekalenderjaar exemplaar en is duidelijk kleiner dan zijn grote broer de Grote Burgemeester. De vleugeltoppen komen ver voorbij de staart en er zit geen zwart in het verenkleed,heeft  ook DSC_4800.JPGDSC_4819.JPGDSC_4869.JPGgrote donkere ogen. Ze broeden langs de rotskusten in Arctische gebieden en uitzonderlijk komt er eens eentje voor langs onze kust. De vogel was voedsel aan het zoeken door met de poten op de grond te trappelen en zo kleine trillingen teweeg te brengen waardoor de regenwormen aan de oppervlakte komen piepen en zo een makkelijke prooi zijn voor de meeuw.

  • Bourgoyen-Ossemeersen

    We zijn deze morgen eens naar Gent geweest, naar het reservaat Bourgoyen-Ossemeersen. het is een prachtig natuurgebied met veel waterpartijen en natte weiden ( meersen ). We waren vooral op zoek naar de Baardmannetjes die er de laatste tijd gesignaleerd werden, we hebben die enkel auditief kunnen waarnemen, spijtig. Er was wel een weelde aan eenden en watervogels en we kregen een mooie zonsopkomst als toemaatje. Dit is een gebied waar ik zeker nog terugkom. In de kolonie AalscholDSC_8603.JPGDSC_8605_filtered-001.jpgDSC_8607.JPGDSC_8623.JPGDSC_8631.JPGDSC_8640_filtered-001.jpgDSC_0062_filtered-001.jpgvers (die al aanstalten maken om te nestelen) zat een Nijlgans op één van de nesten, dit zijn vroege vogels. Ik voeg er een foto bij van het Baardmannetje welke ik vroeger kon nemen in de haven van Zeebrugge.