• Groenling

  Al jaren vanaf eind oktober/begin november de trouwste bezoekers van mijn voedertafel, nu zijn er ongeveer een 26, met de vrieskou van de laatste 2 dagen zijn er nog een paar bijgekomen en sedert gisteren ook 2 mannetjes Huismus wat me zeer verheugd want ze verminderen elk jaar in onze streek. In de Ardennen zitten nog volop Mussen maar daar zijn nog veel oude boerderijtjes met oude stallingen waar ze kunnen onder de pannen broeden en slapen, hier is alles potdicht gemaakt( en dan moeten we dure verluchtingssystemen plaatsen om toch maar wat frisse lucht binnen te krijgen).De Groenling is een redelijk algemene broedvogel en in de winter komen er nog noordelijke vogels bij die de koude ontvluchten. Ik heb in de 20 jaar dat ik vogels bijvoeder van alles geprobeerd en ik heb de beste resultaten met gepelde zonnebloempitten, ik koop ze per 25 kg bij de firma Versele, kost me wat maar ik heb het er voor over. Ik zou ze niet kunnen missen mijn wintervriendjes...

   

  DSC_4743.JPGDSC_4756.JPGDSC_4758.JPG

 • Wilde zwaan - Cygnus cygnus

  Momenteel verblijven er 2 van deze zeldzame Zwanen niet zover van bij ons op een ondergelopen weiland in de Assebroekse meersen. Het is de eerste keer dat ik deze zo sierlijke vogels van zo dicht kan fotograferen, als je ze voorzichtig benadert en je rustig houdt, gaan ze gewoon door met hun activiteiten. Je komt ze af en toe tegen in het winterseizoen maar nog nooit heb ik ze zo dicht bij mijn huis kunnen zien. Ze zijn ongeveer 1,5m groot en kunnen toch heel goed vliegen. Ze broeden in Noord-Europa en Rusland en maken een nest van takken en plantendelen aan de rand van meren en moerassen. Ze hebben een luide trompetterende roep. Je kan ze onderscheiden van de Kleine zwaan door de grootte natuurlijk maar ook aan de bek loopt het geel bij de Wilde zwaan tot voorbij de neusgaten, wat niet zo is bij de Kleine. 

   

  DSC_5068.JPGDSC_5165.JPGDSC_5181.JPG

 • Bewick's Swan - Kleine zwaan

  Je kan ze eindelijk weer bij ons bewonderen met hun licht klagend geluid, ze zijn wel erg schuw en zitten meestal te ver voor goede foto's. We zijn er gisteren gaan naar kijken in de streek van Kaprijke. Ik heb nog geen meldingen gekregen van de slaapDSC_4655.JPGplaats aan de Sophiapolder en heb er daar zelf ook nog geen gezien. Het zou kunnen dat ze met de eerste koude van nu wat meer afzakken vauit het Noorden.

  DSC_4573_filtered.jpg